De kleurloze strepen die aan de binnenkant van het glas achterblijven nadat een tamelijk alcoholische wijn, van meer dan 12 %, is rondgezwengt. vaak ten onterechte beschouw al glycerol, soms ‘tranen’genoemd.
- 1
- 2
- 3
- …
- 130
- Volgende »
AANGENAAM
Over het woord “aangenaam” in de wereld van wijn wordt gezegd van een soepele en plezierige wijn die vlot weg drinkt. In het Frans spreekt men vaak van ‘coulant’, vlot en lopend.
AARDS
Geur- en smaakindruk die door de bodem van de wijngaard wordt beïnvloed > goût de terroir
ABBOCCATO (I)
Aanduiding voor een Italiaanse halfzoete wijn. Letterlijk betekenis: wijn die ‘de mond vult’.
ABFÜLLUNG (D)
Vaak gebruikt in |> Original-Abfüllung; door de producent op het wijngoed zelf gebotteld.
ABOCADO
(S) Aanduiding voor een Spaanse halfdroge wijn. AC Verkorte weergave van > appellation d’origine contrôlée
ACERBE
Noemt men een wrange, bittere wijn.
ACETIC FERMENTATION (GB)
Azijnsteek
ACIDITEIT
Wanneer niet overdreven draagt aciditeit bij om de wijn evenwichtig te maken, fris en pittig. Wanneer de aciditeit echter te hoog is, wordt de wijn zuur, groen en bijtend van karakter. Maar wanneer er aan de andere kant niet genoeg aciditeit aanwezig is, wordt de wijn saai en dof. Aciditeit is grotendeels te wijten aan […]
ADEMEN
Ademen wat een wijn zou doen als u de fles enige tijd voor het serveren ontkurkt. het contact tussen de wijn en de lucht is echter zo gering (via de flessenhals) dat het niet veel zal uitmaken, al kunnen kwalijke luchtjes (tegenwoordig zeer zeldzaam) hierdoor wel vervliegen. als de wijn lucht nodig heeft (omdat hij […]
ADER
Het kanaal waardoor er een sapstroom naar het wijnblad gaat.
AFDRONK
De smaakindruk die in de mond achterblijft nadat de wijn is uitgespuugd of doorgeslikt. De intensiteit is per wijn wisselend. afhevelen Wijn van het ene vat naar het andere hevelen, waarbij het bezinksel in het eerste vat achterblijft.
- 1
- 2
- 3
- …
- 130
- Volgende »