Crème brûlée is een custardachtig nagerecht, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De naam betekent ‘gebrande room’ en is afgeleid van de bereiding. Om de suiker te karamelliseren, gebruikt men een gasbrander. De hoofdingrediënten van een traditionele crème brûlée zijn custard, suiker, eieren en vanille. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot-Brittannië of Catalonië.
De custard wordt na de bereiding in kleine schaaltjes gegoten, zodat het voldoende afkoelt. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid. En vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karamelliseren onder bijvoorbeeld de grill is ook mogelijk, maar onverstandig omdat crème brûlée koud moet worden geserveerd. Door het gebruiken van een grill wordt de crème brûlée zelf ook warm. Om een bittere smaak te voorkomen moet de suiker zo egaal mogelijk gesmolten zijn. En mag de suiker zeker niet verbrand worden. Ook moet het gerecht direct na het karamelliseren worden
Crême Brûlée zoals cuisinier Harry de Schepper zie maakt in zijn restaurant in Trarbach aan de Moezel
Op de dessertkaar van restaurant Pieter Brameijer in Amsterdam prijkt een aantal Franse klassiekers. Crème brûlée bijvoorbeeld. Een koude vanillecrème met een onweerstaanbaar laagje warme, gebrande suiker erop. Souschef Pieter Brameijer maakt de crème brûlée zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit door room, vanillestokjes en een klassiek schroei-ijzer te gebruiken.