Levendig, vaak gebruik voor witte wijn, vooral riesling.
PITTIG-RINS
Een positieve term voor een witte wijn met verfrissende zuurte.
PLANTAARDIG
Wijn die ruikt naar plantaardig martiaal. doet niet precies denken aan een haag, zoals bij kruidachtig geld. Maar een moestuin. Pinot noir heeft deze geur vaak.
PROSECCO, SPUMANTE, FRIZZANTE: HET VERSCHIL
Spumante d’Asti, Prosecco, Brut: dit zijn de bekendste mousserende wijnen van Italië. De ene bubbel is de andere niet. Ze komen allemaal uit een ander herkomstgebied, zijn van een andere druif gemaakt en worden op een verschillende manier geproduceerd. Daardoor hebben ze ook allemaal een andere smaak en kennen ze hun eigen harmoniërende gerechten en […]
PRUIMACHTIG
Rijke fruitigheid die vooral met rijpe merlot wordt geassocieerd.
RAUW
Grof en gewoon, niet erg boeiend.
ROSÉ(WIJN)
Lichtrode wijn met een fris en fruitig karakter die koel wordt gedronken. Kan op een aantal manieren worden bereid. Dikwijls gebeurt dat door blauwe druiven te verwerken op een manier die gebruikelijk is voor witte druiven. Een tweede methode is de verkorte schilwerking, waarbij de kleurgevende blauwe schillen slechts kort meegisten en kleur afgeven. Bij […]
SAUVIGNON BLANC
De druif is van Franse oorsprong maar ondervindt toenemende competitie van elders: de ‘chardonnay gekte’ was amper overgewaaid of de ‘sauvignon rage’ greep om zich heen. De druif is befaamd om haar ongemeen verfrissende persoonlijkh id – met als essentie haar aroma, met groenige, kruidachtige aspecten waarin kruisbes en asperge een rol spelen. Wijnstijl: De […]
SCHRAAL
Tekort aan fruit, maar niet aan zuur.
SLONZIG
Een wijn met aanvankelijk veel aroma, vooral op de neus, maar zonder lange afdronk en met weinig aanwijzingen (tannine bij rode, zuur bij witte) dat hij lang kan worden bewaard.
SOEPERIG
Wijn zonder duidelijke geur, meestal weinig zuur en vrij vol.
SPRTIZ (IG)
Licht mousserende wijn.