Weinig exate term die vooral wordt gebruikt voor witte wijnen als sauvignon en chardonnays uit zeer koude streken, aangevend dat ze een hoog zuurgehalte hebben en een zeer zuiver aroma.
STIL
Niet mousserend.
TEER
Sommigen ruiken dit in nebbiolo wijnen, anderen in Syrah. Beide druiven hebben een kleurdiepte die de suggestie kan opwekken.
TRUFFELS
Sommige proevers treffen deze ongrijpbare geur aan in nebbiolowijnen uit Piemonte, de stréék vas de witte truffel.
UITGEDROOGD
Oude wijn waaruit het oorspronkelijke fruit is verdwenen waardoor er te weinig aan aroma en extract is en soms een teveel aan zuur.
VERFIJND
Nogal oppervlakkige tem die staat voor licht en zonder sterk aroma, maar wel evenwichtig.
VIJGEN
Geur die andere proevers associëren met sémillon.
VOORLIJK
Een wijn wordt voorlijk genoemd als hij rijper smaakt dan op grond van de leeftijd te verwachten.
ZUIVER
Zonder vreemde of onaangename luchtjes.